Kamperowa kuchnia dla najmłodszych
Wybierasz się w podróż kamperem z dzieckiem? Boisz się, że będziesz mieć problem z karmieniem malucha? Nie martw się – dzisiejsze kampery są na tyle dostosowane do podróżowania, że przewożenie żywności dla najmłodszych nie powinno być żadnym problem. Jeśli jednak nie masz pomysłów na to, jakie posiłki przygotowywać dzieciom – zapoznaj się z naszym poradnikiem!
Podstawa: suche produkty
Jeśli wiesz, że będziecie podróżować po terenach, na których nie zawsze będzie możliwość kupienia podstawowych produktów, zaopatrz się wcześniej w odpowiednie ilości suchej żywności. Warto mieć odpowiedni zapas mąki, z której można będzie przygotowywać naleśniki czy kluski. Dobrze sprawdzą się również makarony, ryże, płatki owsiane czy kukurydziane.
Ulubieńcy maluchów
Dostęp do lodówki w kamperze sprawia, że wiele produktów lubianych przez dzieci można mieć stale przy sobie. Mowa tu chociażby o parówkach czy jogurtach. Oczywiście gdy podróżujemy w upale, to w lodówce warto też trzymać zapas owoców. To świetna przekąska dla dzieci w każdym wieku – najmłodszym bez problemu można zetrzeć jabłko czy banana na mus nawet w kamperze, a starszym podać owoc do ręki lub pokroić na mniejsze kawałki.
Znane przekąski
Dziecko może być początkowo zestresowane podróżą w nowym stylu. To normalne, dlatego warto otoczyć go rzeczami znanymi i lubianymi. Jeśli twój maluch ma jakieś ulubione przekąski, na przykład chrupki czy wafelki, to warto mieć je pod ręką w kamperze. Dzięki temu maluch nieco łatwiej oswoi się z nową sytuacją. Suche przekąski też warto wozić w większych ilościach – herbatniki nie zepsują się i nie stwardnieją, jeśli będą szczelnie zamknięte, a nigdy nie wiadomo, kiedy akurat najdzie dzieci (i nie tylko dzieci) „mały głód”. Paczka chrupków pozwoli przetrwać do czasu, aż zaczniemy przygotowywać obiad lub zanim podjedziemy do restauracji.