Gotowanie w kamperze – jak przygotowywać posiłki?
Nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, a jednocześnie chciałbyś serwować swoim bliskim zdrowe i smaczne posiłki w kamperze? Przygotowaliśmy kilka propozycji, dzięki którym gotowanie będzie prostsze niż kiedykolwiek! Sprawdź, co warto spakować do kampera przed wyruszeniem w drogę!
Pomysł na obiad w kamperze
Nowoczesne kampery posiadają wygodne kuchenki gazowe, dzięki którym bez problemu można przygotowywać wszystkie posiłki tak, jak w domu. Warto skorzystać z tej opcji – przygotowanie niektórych dań naprawdę nie zajmie więcej niż 30 minut, a znaczną część można też pozostawić do gotowania i robić w tym czasie innej rzeczy. Mowa tu na przykład o zupach – jeśli przygotujesz je w wielkim garnku, to zyskasz obiad na dwa dni. Aby zupa nie zepsuła się zbyt szybko, można ją schować do lodówki. Jakie zupy warto przygotowywać w kamperze? Przede wszystkim te treściwe, które pozwolą zaspokoić głód. Mowa tu np. o krupnikach na bazie różnych kasz czy o gęstych zupach jarzynowych.
Dania jednogarnkowe – rozwiązanie idealne
Dobrym pomysłem na przygotowanie szybkiego posiłku są… dania jednogarnkowe. Można je zrobić na tysiąc sposobów i w każdej opcji będą smakowały przepysznie! Podstawą dania jednogarnkowe powinno być mięso lub białko roślinne, które skutecznie nasyci podróżujących. Poza tym warto dodać pasatę pomidorową, która nada daniu kremowości. A dalej? Zadbaj o odpowiednią porcję warzyw – zapas pomidorów, cukinii czy papryk bez problemu można wozić w kamperze, podobnie jak i szczelnie zamknięte przyprawy. Dania jednogarnkowe można podawać z kaszami, ryżem czy makaronem – wożenie sypkich produktów również nie jest problemem. Ponieważ produkty zbożowe mają długą datę przydatności, bez problemu można zabrać je w podróż w większej ilości. Szczelne pojemniczki zapobiegną przedostawaniu się do kasz czy ryżów insektów, a wy będziecie mieli pod ręką produkty, z których w każdej chwili można przygotować smaczny obiad.
Desery w podróży
Do kampera warto zabrać też skrobię ziemniaczaną (można z niej szybko wyczarować smaczny budyń – wystarczy nieco mleka, kakao i ewentualnie coś do dosłodzenia) oraz płatki kukurydziane czy owsiane. Te ostatnie przydają się do przygotowywania śniadań, ale spokojnie można z nich zrobić również smaczny deser dla całej rodziny.