Najlepsze dania w podróży kamperem
Wakacyjne wyjazdy często kojarzą nam się z jedzeniem konserw lub wizytami w turystycznych restauracjach. Pierwsze rujnują nasze zdrowie, drugie – portfel. Na szczęście, zwolennicy podróży kamperem mogą sami decydować o tym, co i kiedy jedzą, nie nadszarpując przy tym wyjazdowego budżetu. Wszystko za sprawą bogato wyposażonej kuchni, którą warto stworzyć w swoim samochodzie kempingowym. Jakie dania można w niej przygotowywać?
Gotowanie ze smakiem
Kuchenka gazowa w kamperze stwarza ogromne możliwości kulinarne. Z jej pomocą możesz przyrządzić proste dania śniadaniowe, takie jak jajecznica czy omlet. Bez problemu ugotujesz na niej sprawdzone dania jednogarnkowe, takie jak gulasz, leczo czy fasolka po bretońsku oraz pożywne zupy z lokalnych warzyw. W kuchni kamperze swobodnie przygotujesz również proste dania na bazie ryżu i makaronu z mięsem i warzywami. Jedyne co Cię ogranicza to tak naprawdę wyobraźnia i umiejętności.
Grillowanie na powietrzu
Grillowanie to jeden z symboli wakacyjnych wyjazdów. Zwłaszcza tych spędzonych na kempingu. By nadać podróżom smaku, warto zabrać ze sobą grilla – gazowego lub elektrycznego. Dzięki niemu przyrządzisz smakowite kiełbaski, faszerowane warzywa czy świeżą rybę z rusztu. Dzieciom do gustu przypadną z kolei grillowane owoce z czekoladą.
Kuchnia dobrze wyposażona
By cieszyć się swobodą gotowania i grillowania w podróży, konieczne jest wcześniejsze doposażenie kamera. Przydatna będzie nie tylko kuchenka gazowa czy grill, ale też inne urządzenia – zwłaszcza pojemna lodówki i okap, usuwający zapachy powstające podczas gotowania. W samochodzie kempingowym warto znaleźć też miejsce na zastawę stołową, której transport ułatwią specjalne organizery. Jeśli planujemy wspólne biesiadowanie poza kamperem, dobrym pomysłem będzie zakup składanego stołu i krzeseł.